Drobne zmiany mogą zwiększyć wydajność pracy

Właściwa organizacja pracy w firmie bez wątpienia ma pozytywny wpływ na efekty pracowników. Nie chodzi o rewolucyjne zmiany, tylko o drobne usprawnienia. Przykładowo- najbardziej wymagające i najtrudniejsze  zadania powinniśmy wykonywać rano, kiedy pracownik jest wypoczęty, a spotkania organizujmy miedzy godz. 11 a 15, kiedy efektywność jest największa. Pracodawcy powinni też namawiać podwładnych do odpowiedniej dawki odpoczynku, snu, zdrowego jedzenia                                                                                     i aktywności fizycznej.

W 2015 roku podręcznikowy Polak przepracował w ciągu roku 1963 godziny, podczas gdy średnia dla krajów OECD to 1766 godzin. Z raportu „Praca, moc, energia w polskich firmach”, zaprezentowanego przez Human Power, wynika jsno, że ponad 46,4 proc. pracowników w polskich firmach pracuje przez wiele godzin bez żadnych przerw. Niemal 67% pracowników jada posiłki w odstępach czasu dłuższych niż te zalecane przez ekspertów- trzy godziny, natomiast więcej niż jeden na trzech jada niezdrowe zupy instant lub dania gotowe i fast foody.

78 proc. pracuje przez większość dnia w tej samej pozycji a 30 proc. pracujących się nie wysypia, poświęcając na sen mniej niż sześć godzin. Dwa razy więcej osób budzi się rano zmęczona. W konsekwencji co trzeci pracownik ma problem z efektywną pracą w godzinach popołudniowych.

Na efektywność pracy cieniem kładą się przede wszystkim brak snu, brak ruchu i niewłaściwe odżywanie. Z badań wyczytujemy, że u osób, które śpią mniej niż sześć godzin na dobę, istnieje o 4,2 razy większa szansa, że zachorują, w porównaniu z tymi, którzy śpią ponad siedem godzin. Z kolei u osób, które śpią mniej niż pięć godzin, to prawdopodobieństwo wzrasta 4,5 razy. Ponadto niewyspanie prowadzi do problemów z pamięcią i koncentracją a także mnoży ilość popełnianych błędów, szczególnie po kilku godzinach pracy.

Ponad połowa pytanych w badaniu „Praca, moc, energia w polskich firmach” pracuje ponad osiem godzin dziennie, a co trzeci kontynuuje pracę w domu. Powoduje to stan permanentnego przemęczenia i sprawia, że pracownicy nie wykorzystują swojego potencjału w pełni. Jak podkreśla ekspert- M. Czernecka, ustalenie optymalnych zasad w firmie na pewno wpłynie na poprawę sytuacji.

Analogicznie jak ze snem ma się sprawa z odżywianiem. Według Światowej Organizacji Zdrowia właściwie zbilansowana dieta, z przerwami między posiłkami nie trwającymi dłużej niż trzy godziny, poprawia osiągi pracownika nawet o 20 proc. Z kolei opierając się na nowo rozrysowanej piramidzie żywieniowej podstawą operatywnego stylu życia jest ruch.

 

 

Leave a Reply

QR Code Business Card statystyki odwiedzin stron internetowych